Cum se redeschide industria ospitalităţii în alte ţări
Cum se redeschide industria ospitalităţii în alte ţări

După două luni în care industria ospitalității a fost pusă pe pauză în contextul pandemiei, se încearcă o redeschidere treptată, cât mai responsabilă, a restaurantelor, cafenelelor, hotelurilor, precum și a muzeelor, parcurilor și școlilo​r.

În România s-a anunțat că 1 iunie e data oficială a redeschiderii teraselor, așa că, pentru a anticipa ce schimbări vor apărea la noi cu ocazia repornirii business-lui HoReCa, ne uităm la exemple din alte țări europene care au trecut deja de acest moment.

 

ELVEȚIA 

De pe 11 mai, în Elveția s-au redeschis restaurantele, cafenelele, magazinele, muzeele, iar activitatea școlară a fost reluată parțial. Aceasta e prima țară vestică în care se relaxează major măsurile de distanțare pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19 luate în luna martie, care i-au afectat substanțial cei aproximativ 260.000 de cetățeni care lucrează în domeniul HoReCa.

Restaurantele au renunțat la câteva dintre mese pentru a oferi o distanță de 2 metri între grupuri, au tipărit meniuri scurte, de o pagină, de unică folosință, au dotat mesele cu dezinfectant și personalul cu măști sau viziere, iar, la cerere, oaspeții pot primi un despărțitor din plexiglass care să străbată mijlocul mesei. Numărul maxim de oameni permis la o masă este 4 (cu excepția familiilor cu copii), iar statul în picioare, la bar, nu e permis.

Chiar dacă au clienți locali, proprietarii restaurantelor așteaptă cu nerăbdare și relaxarea măsurilor de călătorie pentru a putea permite și accesul turiștilor, care aveau un impact puternic în vânzări.

Cum se redeschide industria ospitalităţii în alte ţări

GERMANIA și AUSTRIA

De pe 15 mai, în Germania s-au deschis restaurantele, iar pe 25 mai urmează să se redeschidă și hotelurile.

În Berlin, senatul le recomandă restaurantele să ia datele de contact ale tuturor clienților și să le păstreze timp de 4 săptămâni, astfel încât să poată fi informați și reperați în cazul unei infectări. Într-unul dintre cartierele capitalei se ia în calcul varianta interzicerii traficului auto de vineri până duminică și permiterea restaurantelor să se extindă pe spațiul rămas disponibil.

Relaxarea include însă și un plan cu rol de frânare de urgență, în cazul în care într-o anumită zonă se depistează mai mult de 50 de infectări la 100.000 de locuitori în interval de 7 zile.  

Austria a fost una dintre primele țări care au luat măsuri drastice de distanțare, așa că a fost și printre primele care au decis să le relaxeze. De pe 15 mai, la presiunea economică și socială, s-au redeschis restaurantele și cafenelele.

 

ITALIA, DANEMARCA, PORTUGALIA, POLONIA 

Pe 18 mai, restaurantele și cafenelele din Italia, Danemarca, Portugalia și Polonia au reluat și ele activitatea, dar cu un număr redus de clienți și cu măsuri suplimentare de igienă.

 

SPANIA

În Spania, măsurile de relaxare se iau diferit, în funcție de zone. Aproape trei sfeturi dintre locuitori sunt în faza a doua de izolare, ceea ce le permite să bea și să mănânce la terasele cafenelelor și restaurantelor. În schimb, locuitorii din Madrid și Barcelona rămân încă în faza zero.

Alte țări care au o dată de redeschidere programată sunt Olanda, Grecia și Finlanda (1 iunie, doar terase, ca la noi), Franța (2 iunie, cel mai devreme), Belgia (8 iunie) și Irlanda (29 iunie). 

Cu un mix de nerăbdare, dar și temere, cei din industria ospitalității așteaptă să vadă ce efect vor avea măsurile de relaxare asupra veniturilor, în cât timp vor reveni turiștii și în ce măsură își vor permite clienții prețurile actuale.

Rămâne să anunțăm noutăți pe măsură ce apar, ca parte din seria de materiale #professionaltalk, prin care Dr. Oetker Professional susține, informează și conectează industria ospitalității în această perioadă.

 

Resurse: Financial Times, BBC, The Guardian, TrendsHRB.

Reinventarea afacerilor din industria ospitalităţii în 2020

Măsurile de distanțare și restricțiile care s-au modificat de pe o zi pe alta i-au făcut pe managerii și antreprenorii din industria ospitalității să se adapteze din mers, să dea dovadă de ingeniozitate și solidaritate fără precedent și să folosească toate resursele de optimism pe care le au.

citeşte mai mult
10 măsuri pentru protejarea personalului şi a clienţilor din restaurante

În acest moment, majoritatea operatorilor din industria ospitalității au luat deja o serie de măsuri de limitare a răspândirii coronavirusului. Prezentăm, însă, aici, o listă cuprinzătoare de idei pentru cei care vor să facă tot posibilul pentru a-și proteja clienții și personalul. 

citeşte mai mult
Design de distanţare – cum vor arăta restaurantele de acum încolo

Fiecare criză mondială de sănătate, cum au fost cele provocate de holeră, tifos sau gripă, a avut un impact de scurtă sau de lungă durată în felul în care arată restaurantele. Proprietarii care pot anticipa ce schimbări merită o investiție de viitor și ce tendințe sunt doar de moment vor avea cel mai mult de câștigat.

citeşte mai mult