Cine își poate întoarce semnul de la intrare pe partea cu Deschis și cine încă așteaptă? Pentru a răspunde, ne uităm la recomandările făcute de reprezentanții din domeniu, precum și la informațiile oficiale de la Guvern.
La începutul lunii mai, reprezentanții HORA (organizația patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România) au înaintat către Guvern propunerea de proiect #redeschidemrestaurante. Aceasta presupune trei etape pentru redeschiderea treptată a localurilor, fiecare cu măsuri diferite de protecție a personalului, igienizarea corespunzătoare a spațiului de servire și distanțarea responsabilă a clientelei. Pentru 15 mai, planul presupune accesul la terase și comenzi take-away. În urma unei analize a evoluției situației, după două săptămâni, ar urma redeschiderea restaurantelor mici, care nu fac parte din mall-uri. A treia etapă, după alte 2 săptămâni, deschiderea tuturor restaurantelor.
Însă, conform celor mai recente declarații ale premierului României, data de 15 mai NU vine cu redeschiderea restaurantelor, cafenelelor sau teraselor, nici în spații închise, nici în cele deschise. Această decizie vine în contradicție cu propunerea reprezentanților din industria ospitalității.
“În funcție de evoluția epidemiei și a condițiilor meteorologice, nu excludem posibilitatea ca pe cele în spații deschise, în anumite condiții, să le deschidem, la 1 iunie, la 15 iunie. Sezonul de vară începe cam în jurul de 15 iunie și, în realitate, cam din 15 iunie merg oamenii foarte serios.”, a declarat premierul.

Vești un pic mai îmbucurătoare vin însă pentru patronii hotelurilor și ai pensiunilor. În acest caz, pentru că data de 15 mai vine cu o restricție redusă a călătoriilor românilor între localități, vor putea apărea clienți pentru unitățile de cazare.
„Deplasarea în afara localității va fi permisă pentru anumite categorii de motive pe care le considerăm întemeiate: deplasări de serviciu, deplasări la rude, la activitățile agricole, dacă dăm drumul la alpinism, la deplasări montane, înseamnă că se pot duce la munte. Va exista o anumită relaxare și în ceea ce privește deplasarea în afara localităților, care va crește cererea și pentru unitățile de cazare.” a spus premierul.
Cum comentează proprietarii aceste decizii? Iată opinia lui Cătălin Mahu, proprietarul lanțului de restaurante La Mama, oferită pentru ZF: „Regulile de distanţare socială vor impune micşorarea numărului de locuri în restaurant până la nivelul la care unele localuri nu vor avea cum să fie rentabile. De asemenea, aceleaşi reguli vor da naştere unor idei de genul separării meselor cu geam sau plastic, lucru care pe lângă costuri, distruge tocmai ideea de spaţiu comun, plăcut. La restaurant nu mergi doar să te hrăneşti, ci şi să socializezi, să te întâlneşti cu alţi oameni“.
În România se estimează un număr de până la 40.000 de localuri, dintre care 6.000 doar în București. În această perioadă, multe dintre ele au apelat la livrări, dar se estimează că media încasărilor este mult sub cea obișnuită.
Reprezentanții HORA declară că vor continua dialogul cu institutiile statului, pentru că doar așa se va putea ajunge la o soluție echitabilă.
Acest articol face parte din seria prin care Dr. Oetker Professional își arată sprijinul față de colegii de industrie punând la dispoziție toate resursele de comunicare disponibile pentru a oferi informații pertinente și utile. Pentru alte exemple, urmăriți materialele din secțiunea Professional Talk: https://www.oetker-professional.ro/professionaltalk
Resurse: Startup Café, Ziarul Financiar, Horeca Insight.