Cum se redeschide industria ospitalităţii în alte ţări
Cum se redeschide industria ospitalităţii în alte ţări

După două luni în care industria ospitalității a fost pusă pe pauză în contextul pandemiei, se încearcă o redeschidere treptată, cât mai responsabilă, a restaurantelor, cafenelelor, hotelurilor, precum și a muzeelor, parcurilor și școlilo​r.

În România s-a anunțat că 1 iunie e data oficială a redeschiderii teraselor, așa că, pentru a anticipa ce schimbări vor apărea la noi cu ocazia repornirii business-lui HoReCa, ne uităm la exemple din alte țări europene care au trecut deja de acest moment.

 

ELVEȚIA 

De pe 11 mai, în Elveția s-au redeschis restaurantele, cafenelele, magazinele, muzeele, iar activitatea școlară a fost reluată parțial. Aceasta e prima țară vestică în care se relaxează major măsurile de distanțare pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19 luate în luna martie, care i-au afectat substanțial cei aproximativ 260.000 de cetățeni care lucrează în domeniul HoReCa.

Restaurantele au renunțat la câteva dintre mese pentru a oferi o distanță de 2 metri între grupuri, au tipărit meniuri scurte, de o pagină, de unică folosință, au dotat mesele cu dezinfectant și personalul cu măști sau viziere, iar, la cerere, oaspeții pot primi un despărțitor din plexiglass care să străbată mijlocul mesei. Numărul maxim de oameni permis la o masă este 4 (cu excepția familiilor cu copii), iar statul în picioare, la bar, nu e permis.

Chiar dacă au clienți locali, proprietarii restaurantelor așteaptă cu nerăbdare și relaxarea măsurilor de călătorie pentru a putea permite și accesul turiștilor, care aveau un impact puternic în vânzări.

Cum se redeschide industria ospitalităţii în alte ţări

GERMANIA și AUSTRIA

De pe 15 mai, în Germania s-au deschis restaurantele, iar pe 25 mai urmează să se redeschidă și hotelurile.

În Berlin, senatul le recomandă restaurantele să ia datele de contact ale tuturor clienților și să le păstreze timp de 4 săptămâni, astfel încât să poată fi informați și reperați în cazul unei infectări. Într-unul dintre cartierele capitalei se ia în calcul varianta interzicerii traficului auto de vineri până duminică și permiterea restaurantelor să se extindă pe spațiul rămas disponibil.

Relaxarea include însă și un plan cu rol de frânare de urgență, în cazul în care într-o anumită zonă se depistează mai mult de 50 de infectări la 100.000 de locuitori în interval de 7 zile.  

Austria a fost una dintre primele țări care au luat măsuri drastice de distanțare, așa că a fost și printre primele care au decis să le relaxeze. De pe 15 mai, la presiunea economică și socială, s-au redeschis restaurantele și cafenelele.

 

ITALIA, DANEMARCA, PORTUGALIA, POLONIA 

Pe 18 mai, restaurantele și cafenelele din Italia, Danemarca, Portugalia și Polonia au reluat și ele activitatea, dar cu un număr redus de clienți și cu măsuri suplimentare de igienă.

 

SPANIA

În Spania, măsurile de relaxare se iau diferit, în funcție de zone. Aproape trei sfeturi dintre locuitori sunt în faza a doua de izolare, ceea ce le permite să bea și să mănânce la terasele cafenelelor și restaurantelor. În schimb, locuitorii din Madrid și Barcelona rămân încă în faza zero.

Alte țări care au o dată de redeschidere programată sunt Olanda, Grecia și Finlanda (1 iunie, doar terase, ca la noi), Franța (2 iunie, cel mai devreme), Belgia (8 iunie) și Irlanda (29 iunie). 

Cu un mix de nerăbdare, dar și temere, cei din industria ospitalității așteaptă să vadă ce efect vor avea măsurile de relaxare asupra veniturilor, în cât timp vor reveni turiștii și în ce măsură își vor permite clienții prețurile actuale.

Rămâne să anunțăm noutăți pe măsură ce apar, ca parte din seria de materiale #professionaltalk, prin care Dr. Oetker Professional susține, informează și conectează industria ospitalității în această perioadă.

 

Resurse: Financial Times, BBC, The Guardian, TrendsHRB.

Professional Talks by Dr. Oetker, episodul 13: Daniel Ion

Professional Talks by Dr. Oetker, episodul 13: Daniel Ion – despre cum prietenul brutarului este recele, maiaua mereu vie, care crește în timp, odată cu spațiul în care invitatul nostru de astăzi activează, despre chimie și multe alte povești de viață din și despre brutării.  

Professional Talks by Dr. Oetker a ajuns deja la episodul 13, iar alături de gazda noastră de tradiție, Chef Cezar Munteanu îl avem, ca oaspete, pe Daniel Ion, artisan baker, efervescent vorbitor, pasionat, plin de entuziasm, ce ne poartă în culisele brutăriei și ale chimiei care „dospește” cele mai savuroase produse.

Daniel Ion ne poartă într-o poveste despre pâinea care trebuie să îți recâștige respectul, despre mâinile care fac pâinea, aparatură, climă, mediu, chimie și mult har.

Professional Talks by Dr. Oetker este podcast-ul care aduce expertiza profesioniștilor din Horeca în fața publicului larg și tratează teme importante pentru toți cei care activează în industria ospitalității. Prin aceste dialoguri, punctăm noutățile din domeniu și aducem pe ecrane viziuni care se pot transforma atât în inspirație, cât și în soluții concrete.  

Urmărește colecția de episoade aici.

citeşte mai mult
Professional Talks by Dr. Oetker, episodul 12: Constantin Ghimpu

Professional Talks by Dr. Oetker, episodul 12: Chef Constantin Ghimpu, povestea care începe cu un copil care a muncit mult, șansa de a lucra cu un chef francez și creșterea sănătoasă în HoReCa.

Professional Talks by Dr. Oetker a ajuns deja la episodul 12, iar alături de gazda noastră de tradiție, Chef Cezar Munteanu îl avem, ca oaspete, pe Chef Constantin Ghimpu, un foarte cald și direct vorbitor, ce ne poartă în culisele bucătăriilor, proiectelor și atmosferei din HoReCa românească și nu numai.

Chef Constantin Ghimpu ne poartă într-o poveste care a început, conform spuselor sale, de când era un copil ce muncea foarte mult și continuă cu șansa de a lucra cu un chef francez, care i-a adus influențe pozitive în carieră.

De părere că fiecare om dintr-o bucătărie este un caracter diferit și trebuie gestionat ca atare, dar și cu mentalitatea sănătoasă că dacă un loc crește, cresc și oamenii din echipă, Constantin Ghimpu ne face un curs rapid despre ce înseamnă realitatea, dar și cum arată creșterea sănătoasă în HoReCa.

Professional Talks by Dr. Oetker este podcast-ul care aduce expertiza profesioniștilor din Horeca în fața publicului larg și tratează teme importante pentru toți cei care activează în industria ospitalității. Prin aceste dialoguri, punctăm noutățile din domeniu și aducem pe ecrane viziuni care se pot transforma atât în inspirație, cât și în soluții concrete.  

Urmărește colecția de episoade aici.

citeşte mai mult
Professional Talks by Dr. Oetker, episodul 11: Michael Passarelli, despre startul în bucătărie cu un nume greu, pasiune, atenţie şi gusturi

Professional Talks by Dr. Oetker ajunge la episodul 11, iar alături de Chef Cezar Munteanu îl avem, ca oaspete, pe Michael Passarelli, om ce poartă un nume greu în industria ospitalității, care ne povestește cum a pornit, alături de tatăl său, de la spălatul vaselor, și a ajuns la proiecte ample și consultanță de valoare în HoReCa.

Michael și Cezar au un dialog deschis, fără perdea, despre carieră, greutăți, inspirație și multă disciplină - inclusiv a cifrelor.

Professional Talks by Dr. Oetker este podcast-ul care aduce expertiza profesioniștilor din Horeca în fața publicului larg și tratează teme importante pentru toți cei care activează în industria ospitalității. Prin aceste dialoguri, punctăm noutățile din domeniu și aducem pe ecrane viziuni care se pot transforma atât în inspirație, cât și în soluții concrete.  

Urmărește colecția de episoade aici.

citeşte mai mult
Obține o ofertă personalizată

Alătură-te comunității Dr. Oetker Professional!

Trimitem lunar rețete și inspirație pentru profesioniștii industriei HORECA.

Abonare la newsletter