Design de distanţare – cum vor arăta restaurantele de acum încolo
Design de distanţare – cum vor arăta restaurantele de acum încolo

Fiecare criză mondială de sănătate, cum au fost cele provocate de holeră, tifos sau gripă, a avut un impact de scurtă sau de lungă durată în felul în care arată restaurantele. Proprietarii care pot anticipa ce schimbări merită o investiție de viitor și ce tendințe sunt doar de moment vor avea cel mai mult de câștigat.

Pornind de aici, un celebru studio de design din Dubai  - ROAR - a realizat un raport amplu*, în care discută cum vor arăta localurile după pandemia cauzată de COVID-19. Iată câteva observații de care putem ține cont.

 

  • Evitarea contactului, însă nu dispariția lui completă – se așteaptă reducerea drastică a meniurilor pe suport fizic, a condimentelor puse la comun, ca sarea, piperul și ketchupul, precum și a plăților cu numerar. De asemenea, se preconizează o folosire mai mare a senzorilor și a altor tipuri de automatizări care înlocuiesc manevrarea obiectelor cu mâna, în special în zona băilor – uși, robinețe, uscătoare de mâini. Preferința de a mânca la bufet sau din aperitive puse pe mai multe farfurii la comun va rămâne doar pentru familii, nu și în rândul grupurilor mari de prieteni sau colegi de birou. Pentru a proteja personalul și clienții, se caută metode de servire mai sigure – cu farfurii dispuse pe tăblii lungi sau prin folosirea cărucioarelor pe care clienții să le aducă singuri la masă.

Design de distanţare – cum vor arăta restaurantele de acum încolo

 

  • Pentru că factorul psihologic joacă un rol important în revenirea clienților în restaurante, va trebui luat în seamă atunci când proprietarii decid designul și metoda de comunicare. Pentru a recâștiga încrederea clienților temători sau germofobi, restaurantele nu trebuie doar să spună că sunt sigure, ci, pe cât posibil, să o demonstreze. De aceea, se preconizează apariția și mai multor bucătării deschise, care transmit ideea de transparență. În plus, cele mai mici detalii de comunicare trebuie și ele luate în calcul – de exemplu, în loc să vorbim despre distanțare socială, un termen cu asociere negativă, putem vorbi despre spațiere sigură, o versiune neutră. Mai mult, în loc să afirme proprietarii cât de sigur e localul lor, ideal va fi să obțină o certificare din partea cuiva autorizat și neinfluențat. 

 

Design de distanţare – cum vor arăta restaurantele de acum încolo

  • Contrar discuțiilor curente, axate în principal pe nevoia de distanță între mese de cel puțin 1.5 metri, designerii se așteaptă ca această măsură să fie aplicată cel mult un an. Doar 5% dintre experții în design se așteaptă ca densitatea din restaurante să nu revină niciodată la cea de dinaintea acestei pandemii.

 

  • Folosirea materialelor care nu propagă răspândirea microbilor. Deși acestea există deja și sunt folosite în industria ospitalității, se așteptă să devină mult mai populare în viitor.

 

  • La nivel de sustenabilitate, e posibil să se facă pași înapoi. Tot mai multe localuri evitau sau interziceau ustensilele de unică folosință, însă s-ar putea ca de acum încolo să nu aibă de ales și să revină la acestea.

  

Urmărim cu interes și încredere deciziile profesioniștilor locali din industria ospitalității și felul în care vor lua măsuri pentru a ține clienții atât protejați, cât și impresionați.

Acest material face parte din seria #professionaltalk, prin care Dr. Oetker Professional susține, informează și conectează industria ospitalității în această perioadă.

 

*Raportul e bazat pe un studiu cantitativ realizat în rândul a 170 de profesioniști din industria designului, completat de un studiu calitativ constând într-un focus grup cu nouă experți.

 

Resurse: Dezeen, Mediamatic, ROAR.

 

Professional Talks by Dr. Oetker, episodul 13: Daniel Ion

Professional Talks by Dr. Oetker, episodul 13: Daniel Ion – despre cum prietenul brutarului este recele, maiaua mereu vie, care crește în timp, odată cu spațiul în care invitatul nostru de astăzi activează, despre chimie și multe alte povești de viață din și despre brutării.  

Professional Talks by Dr. Oetker a ajuns deja la episodul 13, iar alături de gazda noastră de tradiție, Chef Cezar Munteanu îl avem, ca oaspete, pe Daniel Ion, artisan baker, efervescent vorbitor, pasionat, plin de entuziasm, ce ne poartă în culisele brutăriei și ale chimiei care „dospește” cele mai savuroase produse.

Daniel Ion ne poartă într-o poveste despre pâinea care trebuie să îți recâștige respectul, despre mâinile care fac pâinea, aparatură, climă, mediu, chimie și mult har.

Professional Talks by Dr. Oetker este podcast-ul care aduce expertiza profesioniștilor din Horeca în fața publicului larg și tratează teme importante pentru toți cei care activează în industria ospitalității. Prin aceste dialoguri, punctăm noutățile din domeniu și aducem pe ecrane viziuni care se pot transforma atât în inspirație, cât și în soluții concrete.  

Urmărește colecția de episoade aici.

citeşte mai mult
Professional Talks by Dr. Oetker, episodul 12: Constantin Ghimpu

Professional Talks by Dr. Oetker, episodul 12: Chef Constantin Ghimpu, povestea care începe cu un copil care a muncit mult, șansa de a lucra cu un chef francez și creșterea sănătoasă în HoReCa.

Professional Talks by Dr. Oetker a ajuns deja la episodul 12, iar alături de gazda noastră de tradiție, Chef Cezar Munteanu îl avem, ca oaspete, pe Chef Constantin Ghimpu, un foarte cald și direct vorbitor, ce ne poartă în culisele bucătăriilor, proiectelor și atmosferei din HoReCa românească și nu numai.

Chef Constantin Ghimpu ne poartă într-o poveste care a început, conform spuselor sale, de când era un copil ce muncea foarte mult și continuă cu șansa de a lucra cu un chef francez, care i-a adus influențe pozitive în carieră.

De părere că fiecare om dintr-o bucătărie este un caracter diferit și trebuie gestionat ca atare, dar și cu mentalitatea sănătoasă că dacă un loc crește, cresc și oamenii din echipă, Constantin Ghimpu ne face un curs rapid despre ce înseamnă realitatea, dar și cum arată creșterea sănătoasă în HoReCa.

Professional Talks by Dr. Oetker este podcast-ul care aduce expertiza profesioniștilor din Horeca în fața publicului larg și tratează teme importante pentru toți cei care activează în industria ospitalității. Prin aceste dialoguri, punctăm noutățile din domeniu și aducem pe ecrane viziuni care se pot transforma atât în inspirație, cât și în soluții concrete.  

Urmărește colecția de episoade aici.

citeşte mai mult
Professional Talks by Dr. Oetker, episodul 11: Michael Passarelli, despre startul în bucătărie cu un nume greu, pasiune, atenţie şi gusturi

Professional Talks by Dr. Oetker ajunge la episodul 11, iar alături de Chef Cezar Munteanu îl avem, ca oaspete, pe Michael Passarelli, om ce poartă un nume greu în industria ospitalității, care ne povestește cum a pornit, alături de tatăl său, de la spălatul vaselor, și a ajuns la proiecte ample și consultanță de valoare în HoReCa.

Michael și Cezar au un dialog deschis, fără perdea, despre carieră, greutăți, inspirație și multă disciplină - inclusiv a cifrelor.

Professional Talks by Dr. Oetker este podcast-ul care aduce expertiza profesioniștilor din Horeca în fața publicului larg și tratează teme importante pentru toți cei care activează în industria ospitalității. Prin aceste dialoguri, punctăm noutățile din domeniu și aducem pe ecrane viziuni care se pot transforma atât în inspirație, cât și în soluții concrete.  

Urmărește colecția de episoade aici.

citeşte mai mult
Obține o ofertă personalizată

Alătură-te comunității Dr. Oetker Professional!

Trimitem lunar rețete și inspirație pentru profesioniștii industriei HORECA.

Abonare la newsletter