Restaurantul viitorului
Restaurantul viitorului – sustenabilitatea şi cum îţi transformi businessul

Ce înseamnă sustenabilitate

Dex-ul ne explică cuvântul prin a pune în evidență calitatea unei activități de a se desfășura fără a epuiza resursele disponibile și fără a distruge mediul. Din punctul de vedere al unui business în domeniul gastronomiei, sustenabilitatea este o investiție sigură în viitor, o creștere a numărului oamenilor interesați de restaurantul tău, un set de reguli de respectat.

Dacă vrei să îți transformi restaurantul în unul sustenabil, trebuie să ai în minte că fiecare schimbare este una ce necesită planificare și investiții pe termen lung. De asemenea, rezultatele vor fi cu adevărat vizibile după un anumit timp de la implementare. Nu este posibil să faci transformarea peste noapte, așadar, exersează-ți răbdarea și începe cu pași mici.

 

De ce ar trebui să investești mai mult pentru un restaurant sustenabil

Sustenabilitatea pentru restaurantul tău ar însemna funcționarea acestuia într-un mod în care protejează mediul natural, promovează echitatea socială, sporește viața comunităților din jur și contribuie activ la prosperitatea economică a părților implicate.

De asemenea, sunt șanse foarte mari să îți mărești aria de vârstă a clienților. Aproximativ trei din patru Millennials (74%) și consumatori care fac parte din Generația Z (72%) sunt dispuși să plătească mai mult pentru produse și servicii durabile, potrivit companiei The Nielsen.

Restaurantul viitorului

Cum îti poți transforma businessul în unul sustenabil

Prin pași mici, dar siguri, poți începe un plan de investiții pentru pașii necesari în transformarea restaurantului tău:

 

1. Politici clare anti food waste

Un restaurant sustenabil este un restaurant care are grijă de deșeurile sale și le ține sub control. Fie că vorbim de deșeuri alimentare, fie de o altă categorie de deșeuri, ar trebui să ai în vedere minimizarea acestora cât de mult posibil. Citește articolul:Măsuri de reducere a irosirii alimentelor în restaurantul tău” pentru 3 pași prin care poți reduce semnificativ cantitatea de deșeuri a restaurantului tău.

 

2. Încearcă să reduci consumul de energie

Într-un restaurant sunt mai multe componente care decid consumul de energie. Vorbim aici despre lumini, electronice de bucătărie (mixer, blender, frigider etc.) și echipamente de gătit (plită, aragaz, cuptor etc.). Fă tot posibilul să gândești achiziționarea sau folosirea echipamentelor în funcție de meniul tău. Reducerea cantității de echipamente de bucătărie necesare pentru a dezvolta un meniu este o abordare la îndemână pentru a reduce consumul de energie al restaurantului tău.

De asemenea, schimbarea becurilor clasice cu becuri cu consum redus de energie îți va modifica curentul consumat în spațiul tău.

 

3. Ia măsuri pentu a reduce consumul de apă

Ca în cazul utilizării energiei, ar trebui să elaborezi un plan cuprinzător de gestionare a apei. Unele oportunități de eficientizare a consumului apei în restaurant includ robineți cu debit scăzut, sisteme de captare și refiltrare a apei. Toate aceste măsuri se bazează pe nevoia schimbării de comportamente atât a angajaților tăi, cât și a clienților tăi.

 

4. Gătește doar ce este disponibil în acel sezon

Încearcă să îți faci meniul în funcție de legumele și fructele disponibile în zona restaurantului tău, în funcție de sezon. Meniuri diferite care să scoată în evidență legume-vedetă. De exemplu, toamna, folosește cât mai mult dovleac, un deliciul în orice rețetă. Această măsură te va ajuta să reduci costurile furnizorilor, deoarece vei plăti mai puțin pentru combustibil, drum, cantități sau gradul de dificultate de achiziție a unui produs specific.

Funcționarea în acest mod necesită o anumită flexibilitate și creativitate din partea personalului bucătăriei, dar calitatea merită efortul.

Plănuiește această schimbare pe termen lung. Nu este nevoie să faci toate aceste modificări dintr-un singur pas. Încercă să îți imaginezi viitorul și cum poți să ajungi să ai un restaurant sustenabil.


Dr. Oetker Professional este nu doar un furnizor de materii prime, ci un furnizor de soluții.

Descoperă cum putem lucra împreună