Măsuri de reducere a irosirii alimentelor în restaurantul tău
Măsuri de reducere a irosirii alimentelor în restaurantul tău

Salut. Știm că restaurantul tău este apreciat de clienți, iar mâncarea este bună, dar te-ai gândit vreodată câte deșeuri alimentare ies anual din bucătăria voastră?

 

Ei bine, întreaga industrie alimentară generează anual în toată lumea 3 milioane de tone de deseșuri alimentare, dintre care un milion de tone provin din mâncarea pe care consumatorii o lasă în farfurii, la restaurante. Restul sunt alimentele pe care le arunca bucătarii în timp ce gătesc

Chiar dacă irosirea mâncării nu pare să afecteze imediat natura, legumele și fructele în cantități foarte mari, depozitate în natură (în gropile de gunoi) emană foarte mult gaz metan, un gaz cu efect de seră, dăunător planetei.

De asemenea, profitul restaurantului tău are de suferit din cauza risipei de mâncare. Cheltuielile pentru salubrizare sunt mai mari în funcție de cantitatea de gunoi de care trebuie să scapi. O altă problemă sunt cheltuielile pe cantități mult prea mari alocate ingredientelor.

Ți-am pregătit o listă de măsuri pe care le poți lua rapid pentru a reduce eficient cantitatea de deșeuri alimentare:

 

1. Urmărește și analizează risipa de alimente din restaurantul tău

Numește un om care se va ocupa de acest lucru. Din această analiză veți observa unde este problema principală și veți lua împreună măsuri simple pentru a o combate. Se poate să observi că pur și simplu achiziționezi mai multe ingrediente decât ai nevoie, iar acestea se strică până să fie folosite. Creează un sistem smart de a calcula cantitățile necesare și etichetează toate ingredientele pentru a fi folosite în funcție de rapiditatea alterării acestora.

 

2. Asigură materiale eco-friendly în care să pui mâncarea la pachet

De foarte multe ori clienții tăi nu termină întreaga porție și o lasă pe masă, aceasta fiind una dintre cauzele principale a deșeurilor alimentare. Încercă să găsești măsuri prin care să îi convingi pe clienții tăi să nu risipească mâncarea pe care au plătit-o deja. Uneori, o singură întrebare adresată clienților tăi este tot ce au nevoie pentru a decide că încă mai au nevoie de acea mâncare. Așadar, un simplu, „Doriți mânacarea rămasă la pachet?”, poate face minuni.

 

3. Încearcă să reduci cât mai multe deșeuri alimentare care ies din mâinile bucătarilor, folosindu-le în noi rețete de mâncăruri inedite

Îți dăm astăzi câteva exemple interesante și simple de moduri în care poți folosi deșeuri alimentare care ar fi sortite aruncării. Bananele prea coapte, merele care au câteva semne pe ele, cojile de citrice și stugurii stafidiți nu vor mai fi aruncate, ci se vor transforma în dish-uri special și eco-friendly.

 

  • Cojile de portocale

Dacă restaurantul tău folosește multe portocale, iar cojile acestora sunt aruncate în cantități mari, folosește-te de ele pentru a crea garnish-uri special pentru cocktailuri, warm drinks în sezonul rece, sau chiar whiskey.

  • Bananele prea coapte

În ultimii ani este o cerere foarte mare pentru înghețată home-made, cu ingrediente naturale. Dacă restaurantul tău a achiziționat foarte multe banane, iar acestea încep să se înnegrească, adaugă în meniul din ziua aceea o înghețată de banane.
Ingrediente: banane foarte coapte și pudră de cacao. Taie bananele și îngheață-le, apoi amestecă-le în blender până când ajung la consistența specific înghețatei. Adăugă pudră de cacao și bucură-ți clienții cu un desert făcut în casă.

  • Merele “lovite”

Merele coapte sunt un deliciu, iar pentru această rețetă poți folosi merele care nu au trecut testul frumuseții. În loc să arunci acele mere, gătește-le! Poți să le folosești la un sos, pe care îl faci cu zahăr și puțin unt, sau poți să faci mere coapte. Ingrediente: mere, scorţişoară și zahăr. Preîncălzește cuptorul la 225 de grade, taie merele felii, pune-le pe hârtie de copt și presară-le cu zahăr și scorțișoară. Tine-le la cuptor aproximativ două ore și încântă-ți clienții cu un nou desert mega gustos.

Pentru și mai multă inspirație, poți oricând să cauți online rețete cu ingrediente pe care de obicei le arunci. Există multe exemple, inclusiv o carte care vine cu multe soluții utile.

Fie că decizi să implementezi toate aceste măsuri, fie că alegi doar soluțiile care se potrivesc restaurantului tău, nu uita că indiferent de ingredientele folosite, orice farfurie trebuie să arate impecabil pentru Instagramerii care îți vor călca pragul. Citește aici cum poți să-ți faci cunoscut restaurantul prin platinguri perfecte, numai bune pentru pus pe Social Media.


Dr. Oetker Professional este nu doar un furnizor de materii prime, ci un furnizor de soluții.

Descoperă cum putem lucra împreună