Perspectiva: un viitor fără cash în restaurante
Perspectiva: un viitor fără cash în restaurante

Cum arată viitorul plăților în HoReCa? Dacă e să ne uităm la țări ca Suedia, China sau Australia, fără numerar. Odată cu dezvoltarea sistemelor online de plată, mai multe restaurante au început să nu mai accepte plata cu bani lichizi.

Iată câteva argumente prin care își susțin alegerea:

 

  • Mai multă siguranță. Atunci când nu mai există bani în casă scade și numărul de furturi.

  • Un plus de igienă. Ospătarii și personalul nu ajung să mai atingă monede și bancnote, unele dintre obiectele cu cei mai mulți microbi.

  • Economie de timp. Plata cu cardul sau telefonul mobil elimină câteva dintre gesturile care consumă timp, cum ar fi număratul banilor sau căutatul restului.

  • Trasabilitate. E mai ușor pentru proprietari să aibă evidența banilor încasați atunci când toate tranzacțiile apar într-un singur loc.

  • Atractivitate în rândul tinerilor. Decizia de a elimina plata în numerar e și una de imagine, tinerii din generația millennial fiind cei mai impresionați de un viitor fără cash.

Perspectiva: un viitor fără cash în restaurante

 

Cât de aproape e acest viitor pentru restaurantele din România? Conform statisticilor, nu foarte. Românii sunt încă pe ultimele locuri în Europa privind plata cu cardul, metoda preferată de a achita fiind numerarul. În sectorul bugetar, avem cei mai mulţi angajaţi din regiune care încasează banii cash. Când apelează la magazinele online, doar 15% dintre români aleg să facă plata cu cardul.

Plata cu cardul are impact și asupra bacșișurilor. Pentru că la noi nu există un cadru legal pentru plata bacșișului cu cardul, clienții trebuie să acorde bonusurile tot sub formă de numerar. În străinătate există posibilitatea de a adăuga pe notă și bacșișul dorit de client, urmând ca restaurantul să fie responsabil de acordarea lui în mod echitabil, către personal.

Și managerii de restaurante au câteva bariere. Pentru că mulți oameni nu întrunesc toate condițiile necesare pentru a avea un card, se elimină posibilitatea unei categorii de clientelă. De asemenea, plățile efectuate cu cardul presupun și niște comisione care pot afecta veniturile încasate, chiar dacă nu într-o măsură mare.

Care e acum raportul plăților cu cash VS card în restaurantul tău? Cât de bruscă ar fi o tranziție la un model cashless?

 

 

Surse:

lavu.com

Stirileprotv.ro

Romanialibera.ro

Start-up.ro

Forbes.ro

Nwradu.ro

Zf.ro


Dr. Oetker Professional este nu doar un furnizor de materii prime, ci un furnizor de soluții.

Descoperă cum putem lucra împreună