De vorbă cu unul dintre consilierii noştri specialişti din Germania
De vorbă cu unul dintre consilierii noştri specialişti din Germania

În situații excepționale, cum e cea prin care trece acum industria ospitalității, e natural să vrem să aflăm și perspectiva colegilor din industrie. Am discutat cu profesioniștii locali, iar acum vrem să aflăm cum se vede situația și în Germania. Pentru a afla, am apelat la Klaus-Dieter Gagern, unul dintre consilierii culinari de la Dr. Oetker Professional din Germania. Acesta ajută la dezvoltarea portofoliului de produse pentru HoReCa și le oferă consultanță partenerilor de business, atât la training-uri, cât și la evenimente de profil.

Pentru că ultimul an ne-a obișnuit să comunicăm eficient și de la distanță, i-am trimis câteva întrebări și acum putem împărtăși ce ne-a răspuns în cadrul interviului.

 

În primul rând, spune-ne puțin despre cariera ta în industria ospitalității și atribuțiile tale în cadrul Dr. Oetker Professional.

Experiența mea ca brutar și cofetar, precum și cea de bucătar pentru cantine de mari dimensiuni, a dus la obținerea unei poziții interesante în departamentul de vânzări de la Dr. Oetker. Am lucrat în sectorul dedicat bunurilor de larg consum, de exemplu pentru bucătăriile mari, precum cele pentru căminele de bătrâni și asistență socială, universități, cantine ale corporațiilor, clinici universitare etc. Din 1988 încoace, am făcut tranziția spre Servicii Culinare în cadrul companiei. Sunt în continuare responsabil cu sprijinul tehnic și de produs pentru clienții noștri, precum și de participarea la târguri și training-uri, atât intern, cât și extern.

 

Cum a fost influențat rolul tău de contextul pandemic?

Cu aceste schimbări prezente la nivel global, partea mea de lucru direct cu clientul la locație a scăzut cu 90%. Doar conexiunile digitale mai sunt posibile acum.

De vorbă cu unul dintre consilierii noştri specialişti din Germania

Cum ai descrie, într-un singur cuvânt, impactul pe care l-a avut ultimul an asupra profesioniștilor din industria ospitalității?

RECONFIGURARE

 

Ok, un cuvânt poate nu e suficient. Poți să dezvolți subiectul?

În aceste momente dificile, clienții noștri din industria ospitalității trebuie să reconfigureze multe aspecte ale business-ului lor, precum și să accepte și să contureze ei înșiși schimbările din regiunea lor.  

Fricile existențiale, scăderea volumului de muncă și lipsa contactelor sociale sunt probleme cu care se confruntă jucătorii din industria ospitalității din întreaga lume. În Europa sunt multe diferențe la nivel de țări, însă cu toții sperăm la momentul în care problemele vor dispărea.  

 

Operatorii din industria ospitalității au venit cu diverse soluții de adaptare la noile condiții. Care dintre strategiile adoptate consideri ca au avut cel mai mare succes?

După părerea mea, serviciul de livrări e supraviețuitorul pandemiei. Oamenii care gătesc singuri acasă vor invada retailerii. Cei care fac mici livrări cu facilități adaptate la restricții vor avea de câștigat.  

 

Ce schimbări te aștepți să rămână pe termen lung?  

Vom acorda o atenție mult mai mare sănătății când vine vorba de alegerile din viața de zi cu zi. Această pandemie va determina oamenii să se gândească la sustenabilitatea planetei și a propriilor vieți.

 

Ce sfat i-ai da cuiva care lucrează acum în domeniul ospitalității?

Trebuie să facă o diferență între industria gastronomică și cea hotelieră. Schimbările apar deja de câțiva ani, acum însă e o oportunitate de a merge la pasul următor. O ocazie de a restabili modul de lucru, de a crea noi căi, de a fi mai sustenabili, de a privi lumea în ansamblu în mod conștient. Angajații trebuie să învețe singuri să se adapteze, dacă este posibil.

 

Ce așteptări ai de la anul 2021?

Din păcate, încă nu putem avea decât mici repere despre ce urmează. În continuare primim zilnic noi informații care țin de riscuri și nu putem face estimări pe perioade lungi de timp. Ce sper e că vom reuși cu toții și că vom rămâne sănătoși.

Professional Talks by Dr. Oetker, episodul 13: Daniel Ion

Professional Talks by Dr. Oetker, episodul 13: Daniel Ion – despre cum prietenul brutarului este recele, maiaua mereu vie, care crește în timp, odată cu spațiul în care invitatul nostru de astăzi activează, despre chimie și multe alte povești de viață din și despre brutării.  

Professional Talks by Dr. Oetker a ajuns deja la episodul 13, iar alături de gazda noastră de tradiție, Chef Cezar Munteanu îl avem, ca oaspete, pe Daniel Ion, artisan baker, efervescent vorbitor, pasionat, plin de entuziasm, ce ne poartă în culisele brutăriei și ale chimiei care „dospește” cele mai savuroase produse.

Daniel Ion ne poartă într-o poveste despre pâinea care trebuie să îți recâștige respectul, despre mâinile care fac pâinea, aparatură, climă, mediu, chimie și mult har.

Professional Talks by Dr. Oetker este podcast-ul care aduce expertiza profesioniștilor din Horeca în fața publicului larg și tratează teme importante pentru toți cei care activează în industria ospitalității. Prin aceste dialoguri, punctăm noutățile din domeniu și aducem pe ecrane viziuni care se pot transforma atât în inspirație, cât și în soluții concrete.  

Urmărește colecția de episoade aici.

citeşte mai mult
Professional Talks by Dr. Oetker, episodul 12: Constantin Ghimpu

Professional Talks by Dr. Oetker, episodul 12: Chef Constantin Ghimpu, povestea care începe cu un copil care a muncit mult, șansa de a lucra cu un chef francez și creșterea sănătoasă în HoReCa.

Professional Talks by Dr. Oetker a ajuns deja la episodul 12, iar alături de gazda noastră de tradiție, Chef Cezar Munteanu îl avem, ca oaspete, pe Chef Constantin Ghimpu, un foarte cald și direct vorbitor, ce ne poartă în culisele bucătăriilor, proiectelor și atmosferei din HoReCa românească și nu numai.

Chef Constantin Ghimpu ne poartă într-o poveste care a început, conform spuselor sale, de când era un copil ce muncea foarte mult și continuă cu șansa de a lucra cu un chef francez, care i-a adus influențe pozitive în carieră.

De părere că fiecare om dintr-o bucătărie este un caracter diferit și trebuie gestionat ca atare, dar și cu mentalitatea sănătoasă că dacă un loc crește, cresc și oamenii din echipă, Constantin Ghimpu ne face un curs rapid despre ce înseamnă realitatea, dar și cum arată creșterea sănătoasă în HoReCa.

Professional Talks by Dr. Oetker este podcast-ul care aduce expertiza profesioniștilor din Horeca în fața publicului larg și tratează teme importante pentru toți cei care activează în industria ospitalității. Prin aceste dialoguri, punctăm noutățile din domeniu și aducem pe ecrane viziuni care se pot transforma atât în inspirație, cât și în soluții concrete.  

Urmărește colecția de episoade aici.

citeşte mai mult
Professional Talks by Dr. Oetker, episodul 11: Michael Passarelli, despre startul în bucătărie cu un nume greu, pasiune, atenţie şi gusturi

Professional Talks by Dr. Oetker ajunge la episodul 11, iar alături de Chef Cezar Munteanu îl avem, ca oaspete, pe Michael Passarelli, om ce poartă un nume greu în industria ospitalității, care ne povestește cum a pornit, alături de tatăl său, de la spălatul vaselor, și a ajuns la proiecte ample și consultanță de valoare în HoReCa.

Michael și Cezar au un dialog deschis, fără perdea, despre carieră, greutăți, inspirație și multă disciplină - inclusiv a cifrelor.

Professional Talks by Dr. Oetker este podcast-ul care aduce expertiza profesioniștilor din Horeca în fața publicului larg și tratează teme importante pentru toți cei care activează în industria ospitalității. Prin aceste dialoguri, punctăm noutățile din domeniu și aducem pe ecrane viziuni care se pot transforma atât în inspirație, cât și în soluții concrete.  

Urmărește colecția de episoade aici.

citeşte mai mult
Obține o ofertă personalizată

Alătură-te comunității Dr. Oetker Professional!

Trimitem lunar rețete și inspirație pentru profesioniștii industriei HORECA.

Abonare la newsletter