Jakob Hausmann: Deserturi şi creativitate în bucătărie
Jakob Hausmann: Deserturi şi creativitate în bucătărie

În continuarea seriei Professional Talks by Dr. Oetker, vă prezentăm un episod special despre deserturi și creativitate în bucătărie. Astăzi stăm de vorbă cu Jakob Hausmann, care ne împărtășește viziunea sa despre evoluția deserturilor în gastronomie, provocările creării unor rețete echilibrate și creative, dar și despre ingredientele surprinzătoare care dau un nou suflu preparatelor clasice. Descoperă cum pasiunea, sezonul și creativitatea se împletesc pentru a transforma deserturile într-o experiență culinară memorabilă.

 

Continuăm seria noastră de discuții despre deserturi, iar astăzi stăm de vorbă cu invitatul zilei, Jakob Hausmann. Trei întrebări și răspunsuri ne transmit provocările unui desert sănătos, poezia din meniu, creativitatea și sezonalitatea. Iată ce ne-a povestit:

 

Cum crezi că a evoluat rolul deserturilor în gastronomie, de-a lungul timpului? Consideri că deserturile sunt esențiale în meniurile restaurantelor, pentru a oferi o experiență culinară completă?

Pentru mine, desertul este unul dintre preparatele principale dintr-un restaurant, în special atunci când meniul este în mai multe linii.

Este, practic, ultimul pas în relația cu clientul, în ceea ce privește bucătăria, ultimul gust primit din partea bucătarului. Este ca punctul pe litera „i”.

Desertul a evoluat, de-a lungul timpului, plecând de la ideea de a avea un preparat sănătos. A face un desert sănătos este o provocare: fără prea mult zahăr și tot felul de ingrediente artificiale.

În trecut, erau preparate simple: salată de fructe, înghețată, prăjituri de casă. Acum, primind tot mai multe influențe străine, creativitatea a deschis noi perspective. Se regăsesc deserturi cu ingrediente sărate, iuți, sau chiar ingrediente care nu au nimic de-a face cu ideea clasică de desert.

 

Care sunt cele mai mari provocări pe care le întâmpini  în crearea deserturilor inovatoare, astfel încât să urmezi atât trendurile, dar să impresionezi și clienții?

În primul rând, este o adevărată provocare pentru un bucătar, și nu un cofetar, să realizeze deserturi. Din punctul meu de vedere, ca bucătar, desertul trebuie să fie simplu de realizat, fără foarte multe ingrediente sau procedee complicate.

În al doilea rând, atunci când creezi un meniu în mai multe linii, totul trebuie să curgă ca o poezie, iar desertul este o strofă a acesteia, în ceea ce privește coloristica și gustul, îmbinând dulcele cu sărat, amar și acru, pentru acel „umami”, fiind, în același timp, și un produs de sezon.

 

Ce ingrediente noi sau neobișnuite ai descoperit recent și pe care le consideri potrivite pentru a fi integrate în deserturi? Cum crezi că aceste ingrediente pot transforma rețetele tradiționale în experiențe culinare inovatoare?

Deserturile tradiționale îmi pun creativitatea la treabă, în functie de sezon, pentru că fiecare îmi aduce ingredientele potrivite. Acesta este felul meu de a reinterpreta deserturile clasice.

De exemplu, „tiramisu cu fructe”:  am început, acum 25 de ani, în restaurantul meu, să realizez acest desert cu fructe, în funcție de sezon. Aproape în fiecare lună, un alt fruct devine vedeta. În același mod, se pot adapta și alte prăjituri cu fructe sau clasica pannacotta.

Am descoperit că, in fiecare compoziție dulce, poți adăuga un praf de sare „magic”, care să dea o notă specială desertului. Conform percepției noastre senzoriale, putem adăuga într-un desert diverse ingrediente cu  gust: acru, amar, iute sau dulce.

În general, orice desert poate fi reinterpretat cu un alt tip de ingredient, care să-i dea o notă misterioasă.

Professional Talks by Dr. Oetker, episodul 13: Daniel Ion

Professional Talks by Dr. Oetker, episodul 13: Daniel Ion – despre cum prietenul brutarului este recele, maiaua mereu vie, care crește în timp, odată cu spațiul în care invitatul nostru de astăzi activează, despre chimie și multe alte povești de viață din și despre brutării.  

Professional Talks by Dr. Oetker a ajuns deja la episodul 13, iar alături de gazda noastră de tradiție, Chef Cezar Munteanu îl avem, ca oaspete, pe Daniel Ion, artisan baker, efervescent vorbitor, pasionat, plin de entuziasm, ce ne poartă în culisele brutăriei și ale chimiei care „dospește” cele mai savuroase produse.

Daniel Ion ne poartă într-o poveste despre pâinea care trebuie să îți recâștige respectul, despre mâinile care fac pâinea, aparatură, climă, mediu, chimie și mult har.

Professional Talks by Dr. Oetker este podcast-ul care aduce expertiza profesioniștilor din Horeca în fața publicului larg și tratează teme importante pentru toți cei care activează în industria ospitalității. Prin aceste dialoguri, punctăm noutățile din domeniu și aducem pe ecrane viziuni care se pot transforma atât în inspirație, cât și în soluții concrete.  

Urmărește colecția de episoade aici.

citeşte mai mult
Professional Talks by Dr. Oetker, episodul 12: Constantin Ghimpu

Professional Talks by Dr. Oetker, episodul 12: Chef Constantin Ghimpu, povestea care începe cu un copil care a muncit mult, șansa de a lucra cu un chef francez și creșterea sănătoasă în HoReCa.

Professional Talks by Dr. Oetker a ajuns deja la episodul 12, iar alături de gazda noastră de tradiție, Chef Cezar Munteanu îl avem, ca oaspete, pe Chef Constantin Ghimpu, un foarte cald și direct vorbitor, ce ne poartă în culisele bucătăriilor, proiectelor și atmosferei din HoReCa românească și nu numai.

Chef Constantin Ghimpu ne poartă într-o poveste care a început, conform spuselor sale, de când era un copil ce muncea foarte mult și continuă cu șansa de a lucra cu un chef francez, care i-a adus influențe pozitive în carieră.

De părere că fiecare om dintr-o bucătărie este un caracter diferit și trebuie gestionat ca atare, dar și cu mentalitatea sănătoasă că dacă un loc crește, cresc și oamenii din echipă, Constantin Ghimpu ne face un curs rapid despre ce înseamnă realitatea, dar și cum arată creșterea sănătoasă în HoReCa.

Professional Talks by Dr. Oetker este podcast-ul care aduce expertiza profesioniștilor din Horeca în fața publicului larg și tratează teme importante pentru toți cei care activează în industria ospitalității. Prin aceste dialoguri, punctăm noutățile din domeniu și aducem pe ecrane viziuni care se pot transforma atât în inspirație, cât și în soluții concrete.  

Urmărește colecția de episoade aici.

citeşte mai mult
Professional Talks by Dr. Oetker, episodul 11: Michael Passarelli, despre startul în bucătărie cu un nume greu, pasiune, atenţie şi gusturi

Professional Talks by Dr. Oetker ajunge la episodul 11, iar alături de Chef Cezar Munteanu îl avem, ca oaspete, pe Michael Passarelli, om ce poartă un nume greu în industria ospitalității, care ne povestește cum a pornit, alături de tatăl său, de la spălatul vaselor, și a ajuns la proiecte ample și consultanță de valoare în HoReCa.

Michael și Cezar au un dialog deschis, fără perdea, despre carieră, greutăți, inspirație și multă disciplină - inclusiv a cifrelor.

Professional Talks by Dr. Oetker este podcast-ul care aduce expertiza profesioniștilor din Horeca în fața publicului larg și tratează teme importante pentru toți cei care activează în industria ospitalității. Prin aceste dialoguri, punctăm noutățile din domeniu și aducem pe ecrane viziuni care se pot transforma atât în inspirație, cât și în soluții concrete.  

Urmărește colecția de episoade aici.

citeşte mai mult
Obține o ofertă personalizată

Alătură-te comunității Dr. Oetker Professional!

Trimitem lunar rețete și inspirație pentru profesioniștii industriei HORECA.

Abonare la newsletter