Planul pentru redeschiderea localurilor şi a hotelurilor
Planul pentru redeschiderea localurilor şi a hotelurilor

Pe 15 mai, România trece de la starea de urgență la cea de alertă. Pe de o parte, restricțiile actuale de deplasare vor fi relaxate, însă doar în măsura în care se consideră că nu afectează siguranța populației. Ce înseamnă asta pentru industria ospitalității?

Cine își poate întoarce semnul de la intrare pe partea cu Deschis și cine încă așteaptă? Pentru a răspunde, ne uităm la recomandările făcute de reprezentanții din domeniu, precum și la informațiile oficiale de la Guvern.

La începutul lunii mai, reprezentanții HORA (organizația patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România) au înaintat către Guvern propunerea de proiect #redeschidemrestaurante. Aceasta presupune trei etape pentru redeschiderea treptată a localurilor, fiecare cu măsuri diferite de protecție a personalului, igienizarea corespunzătoare a spațiului de servire și distanțarea responsabilă a clientelei. Pentru 15 mai, planul presupune accesul la terase și comenzi take-away. În urma unei analize a evoluției situației, după două săptămâni, ar urma redeschiderea restaurantelor mici, care nu fac parte din mall-uri. A treia etapă, după alte 2 săptămâni, deschiderea tuturor restaurantelor.

Însă, conform celor mai recente declarații ale premierului României, data de 15 mai NU vine cu redeschiderea restaurantelor, cafenelelor sau teraselor, nici în spații închise, nici în cele deschise. Această decizie vine în contradicție cu propunerea reprezentanților din industria ospitalității.

“În funcție de evoluția epidemiei și a condițiilor meteorologice, nu excludem posibilitatea ca pe cele în spații deschise, în anumite condiții, să le deschidem, la 1 iunie, la 15 iunie. Sezonul de vară începe cam în jurul de 15 iunie și, în realitate, cam din 15 iunie merg oamenii foarte serios.”, a declarat premierul. 

Planul pentru redeschiderea localurilor şi a hotelurilor

Vești un pic mai îmbucurătoare vin însă pentru patronii hotelurilor și ai pensiunilor. În acest caz, pentru că data de 15 mai vine cu o restricție redusă a călătoriilor românilor între localități, vor putea apărea clienți pentru unitățile de cazare.

„Deplasarea în afara localității va fi permisă pentru anumite categorii de motive pe care le considerăm întemeiate: deplasări de serviciu, deplasări la rude, la activitățile agricole, dacă dăm drumul la alpinism, la deplasări montane, înseamnă că se pot duce la munte. Va exista o anumită relaxare și în ceea ce privește deplasarea în afara localităților, care va crește cererea și pentru unitățile de cazare.” a spus premierul.

Cum comentează proprietarii aceste decizii? Iată opinia lui Cătălin Mahu, proprietarul lanțului de restaurante La Mama, oferită pentru ZF: „Regulile de distanţare socială vor impune micşorarea numărului de locuri în restaurant până la nivelul la care unele localuri nu vor avea cum să fie rentabile. De asemenea, aceleaşi reguli vor da naştere unor idei de genul separării meselor cu geam sau plastic, lucru care pe lângă costuri, distruge tocmai ideea de spaţiu comun, plăcut. La restaurant nu mergi doar să te hrăneşti, ci şi să socializezi, să te întâlneşti cu alţi oameni“. 

În România se estimează un număr de până la 40.000 de localuri, dintre care 6.000 doar în București. În această perioadă, multe dintre ele au apelat la livrări, dar se estimează că media încasărilor este mult sub cea obișnuită.

Reprezentanții HORA declară că vor continua dialogul cu institutiile statului, pentru că doar așa se va putea ajunge la o soluție echitabilă.

 

Acest articol face parte din seria prin care Dr. Oetker Professional își arată sprijinul față de colegii de industrie punând la dispoziție toate resursele de comunicare disponibile pentru a oferi informații pertinente și utile. Pentru alte exemple, urmăriți materialele din secțiunea Professional Talk: https://www.oetker-professional.ro/professionaltalk

 

Resurse: Startup Café, Ziarul Financiar, Horeca Insight.

Professional Talks by Dr. Oetker, episodul 13: Daniel Ion

Professional Talks by Dr. Oetker, episodul 13: Daniel Ion – despre cum prietenul brutarului este recele, maiaua mereu vie, care crește în timp, odată cu spațiul în care invitatul nostru de astăzi activează, despre chimie și multe alte povești de viață din și despre brutării.  

Professional Talks by Dr. Oetker a ajuns deja la episodul 13, iar alături de gazda noastră de tradiție, Chef Cezar Munteanu îl avem, ca oaspete, pe Daniel Ion, artisan baker, efervescent vorbitor, pasionat, plin de entuziasm, ce ne poartă în culisele brutăriei și ale chimiei care „dospește” cele mai savuroase produse.

Daniel Ion ne poartă într-o poveste despre pâinea care trebuie să îți recâștige respectul, despre mâinile care fac pâinea, aparatură, climă, mediu, chimie și mult har.

Professional Talks by Dr. Oetker este podcast-ul care aduce expertiza profesioniștilor din Horeca în fața publicului larg și tratează teme importante pentru toți cei care activează în industria ospitalității. Prin aceste dialoguri, punctăm noutățile din domeniu și aducem pe ecrane viziuni care se pot transforma atât în inspirație, cât și în soluții concrete.  

Urmărește colecția de episoade aici.

citeşte mai mult
Professional Talks by Dr. Oetker, episodul 12: Constantin Ghimpu

Professional Talks by Dr. Oetker, episodul 12: Chef Constantin Ghimpu, povestea care începe cu un copil care a muncit mult, șansa de a lucra cu un chef francez și creșterea sănătoasă în HoReCa.

Professional Talks by Dr. Oetker a ajuns deja la episodul 12, iar alături de gazda noastră de tradiție, Chef Cezar Munteanu îl avem, ca oaspete, pe Chef Constantin Ghimpu, un foarte cald și direct vorbitor, ce ne poartă în culisele bucătăriilor, proiectelor și atmosferei din HoReCa românească și nu numai.

Chef Constantin Ghimpu ne poartă într-o poveste care a început, conform spuselor sale, de când era un copil ce muncea foarte mult și continuă cu șansa de a lucra cu un chef francez, care i-a adus influențe pozitive în carieră.

De părere că fiecare om dintr-o bucătărie este un caracter diferit și trebuie gestionat ca atare, dar și cu mentalitatea sănătoasă că dacă un loc crește, cresc și oamenii din echipă, Constantin Ghimpu ne face un curs rapid despre ce înseamnă realitatea, dar și cum arată creșterea sănătoasă în HoReCa.

Professional Talks by Dr. Oetker este podcast-ul care aduce expertiza profesioniștilor din Horeca în fața publicului larg și tratează teme importante pentru toți cei care activează în industria ospitalității. Prin aceste dialoguri, punctăm noutățile din domeniu și aducem pe ecrane viziuni care se pot transforma atât în inspirație, cât și în soluții concrete.  

Urmărește colecția de episoade aici.

citeşte mai mult
Professional Talks by Dr. Oetker, episodul 11: Michael Passarelli, despre startul în bucătărie cu un nume greu, pasiune, atenţie şi gusturi

Professional Talks by Dr. Oetker ajunge la episodul 11, iar alături de Chef Cezar Munteanu îl avem, ca oaspete, pe Michael Passarelli, om ce poartă un nume greu în industria ospitalității, care ne povestește cum a pornit, alături de tatăl său, de la spălatul vaselor, și a ajuns la proiecte ample și consultanță de valoare în HoReCa.

Michael și Cezar au un dialog deschis, fără perdea, despre carieră, greutăți, inspirație și multă disciplină - inclusiv a cifrelor.

Professional Talks by Dr. Oetker este podcast-ul care aduce expertiza profesioniștilor din Horeca în fața publicului larg și tratează teme importante pentru toți cei care activează în industria ospitalității. Prin aceste dialoguri, punctăm noutățile din domeniu și aducem pe ecrane viziuni care se pot transforma atât în inspirație, cât și în soluții concrete.  

Urmărește colecția de episoade aici.

citeşte mai mult
Obține o ofertă personalizată

Alătură-te comunității Dr. Oetker Professional!

Trimitem lunar rețete și inspirație pentru profesioniștii industriei HORECA.

Abonare la newsletter