Trendurile culinare ale verii
Trendurile culinare ale verii

Pandemia a avut o influență majoră nu numai asupra industriei restaurantelor, schimbând modul de funcționare și de abordare a activității pentru a supraviețui în condițiile existente, ci a avut un impact major și asupra relației pe care consumatorii o au cu mâncarea. Pentru a putea adapta oferta la cerințele actuale și a rămâne în topul preferințelor clienților, este important să cunoaștem principalele trenduri culinare de care ne vom bucura pe parcursul verii, dar și mult timp de acum înainte.

1. Mâncare cu beneficii clare asupra sănătății

Focusul asupra alimentelor cu beneficii clare pentru sănătate este un trend în continuă creștere. Încă din timpul pandemiei, consumatorii au început să acorde o mai mare atenție alimentelor pe care le consumă, sunt din ce în ce mai conștienți de beneficiile pe care acestea le au asupra corpului, dar și asupra sănătății mentale. Este un aspect care nu se va schimba în viitorul apropiat, ci unul care se va accentua cu trecerea timpului și care influențează într-o mare măsură apariția și dezvoltarea a noi trenduri, inclusiv cele pe care urmează să le menționăm.

 

2. Alimentele ecologice

Standardele înalte de calitate pe care consumatorii și le-au dezvoltat în ultima perioadă se vor menține și vor fi vizibile în continuare. În această discuție nu intră doar calitatea alimentelor în sine, ci și impactul pe care acestea le au asupra mediului înconjurător. Ținând cont de schimbarea climatică, care devine vizibilă chiar și la noi în țară, consumatorii sunt dispuși să facă schimbări inclusiv din punct de vedere alimentar pentru a participa activ la îmbunătățirea situației. Astfel, alimentele care combină beneficiile asupra sănătății cu sustenabilitatea sunt cele care vor câștiga din ce în ce mai mult teren.

Trendurile culinare ale verii

3. Produse de origine vegetală

Strâns legată de aspectele menționate mai sus, se observă o tendință din ce în ce mai mare înspre preparatele de origine vegetală. Consumul de carne și de produse de origine animală este redus din ce în ce mai mult, lucru care se observă în piață atât în segmentul de retail, cât și în oferta restaurantelor de top. Marile lanțuri internaționale au început deja să producă propriile game de produse plant based, iar branduri specializate pe acest tip de ofertă sunt într-o continuă creștere, abordând nu numai variante vegetale realizate din proteine suculente la burgeri, friptură sau cârnați, ci și produse care imită peștele sau puiul. Din punctul de vedere al restaurantelor, acestea și-au extins oferta de mâncare vegană și preparatele de origine vegetală, dat fiind faptul că dieta vegană este mai ofertantă și devine din ce în ce mai gustoasă.

 

4. Interes crescut pentru resursele locale

Anul trecut a fost momentul în care simțul comunității a fost accentuat peste tot în lume, inclusiv în industria alimentară. Dat fiind faptul că lanțurile de aprovizionare au fost afectate pe perioada carantinei, atât consumatorii, cât și jucătorii din industria HoReCa s-au orientat înspre surse locale de producție. Consumatorii sunt conștienți și de impactul pe care acest aspect îl are asupra mediului înconjurător, dar și de beneficiile economice și sociale, motiv pentru care simțul responsabilității locale este unul care se va menține și va ocupa un loc important în comportamentul de consum de acum înainte.

 

5. Salatele de legume de toate felurile

Nu este vorba doar despre clasicele salate din frunze verzi, ci de combinații complexe și interesante în care alte legume delicioase devin actori principali. Mai ales legumele de sezon, de cum ar fi castraveții, porumbul sau broccoliul se combină cu diferite dressing-uri pentru a crea un fel de mâncare delicios, consistent și sănătos, perfect pentru sezonul estival. Acest trend al salatelor este unul în creștere, ușor de abordat în industria restaurantelor, care are capacitatea de a diversifica oferta și a o face mai atractivă pentru consumatori.

 

6. Cocktail-uri fără alcool

Dacă în trecut consumatorii aveau foarte puține alegeri când venea vorba de cocktail-urile fără alcool, acum lucrurile stau altfel. Este un aspect influențat tot de dorința de a mânca mai sănătos, cât și de experimentele desfășurate în pandemie vis a vis de cocktail-uri fără efecte adverse. Restaurantele acordă o atenție din ce în ce mai mare creării unor băuturi delicioase, unice, cu aspect interesant, care însă nu conțin alcool, astfel încât să atragă și acest segment de clienți.

 

Surse:
Trends HRB, Speciality Food Magazine, EatingWell, Bobby Berk.

Professional Talks by Dr. Oetker, episodul 11: Michael Passarelli, despre startul în bucătărie cu un nume greu, pasiune, atenţie şi gusturi

Professional Talks by Dr. Oetker ajunge la episodul 11, iar alături de Chef Cezar Munteanu îl avem, ca oaspete, pe Michael Passarelli, om ce poartă un nume greu în industria ospitalității, care ne povestește cum a pornit, alături de tatăl său, de la spălatul vaselor, și a ajuns la proiecte ample și consultanță de valoare în HoReCa.

Michael și Cezar au un dialog deschis, fără perdea, despre carieră, greutăți, inspirație și multă disciplină - inclusiv a cifrelor.

Professional Talks by Dr. Oetker este podcast-ul care aduce expertiza profesioniștilor din Horeca în fața publicului larg și tratează teme importante pentru toți cei care activează în industria ospitalității. Prin aceste dialoguri, punctăm noutățile din domeniu și aducem pe ecrane viziuni care se pot transforma atât în inspirație, cât și în soluții concrete.  

Urmărește colecția de episoade aici.

citeşte mai mult
Professional Talks by Dr. Oetker, episodul 10: Vera Maxim, despre provocări, lecţii de viaţă, balet şi gusturi bune

Professional Talks by Dr. Oetker ajunge la episodul 10, cu o discuție deschisă și directă cu Vera Maxim despre provocările vieții, deciziile care ne definesc și frumusețea experiențelor umane, într-o poveste captivantă și autentică.

Vera Maxim este aici, alături de Chef Cezar Munteanu, într-o discuție plină de emoție, ce aduce în prim-plan momente de reflecție, detalii personale și lecții de viață. 

De la dulciuri care trezesc amintiri și povești savuroase din Brăila, până la transformări prin renovări și grația neașteptată a baletului, noul episod din podcast-ul nostru vă inspiră și vă conectează la pasiune și curaj.

Professional Talks by Dr. Oetker este podcast-ul care aduce expertiza profesioniștilor din Horeca în fața publicului larg și tratează teme importante pentru toți cei care activează în industria ospitalității. Prin aceste dialoguri, punctăm noutățile din domeniu și aducem pe ecrane viziuni care se pot transforma atât în inspirație, cât și în soluții concrete.  

Urmărește colecția de episoade aici.

citeşte mai mult
Jakob Hausmann: Deserturi şi creativitate în bucătărie

În continuarea seriei Professional Talks by Dr. Oetker, vă prezentăm un episod special despre deserturi și creativitate în bucătărie. Astăzi stăm de vorbă cu Jakob Hausmann, care ne împărtășește viziunea sa despre evoluția deserturilor în gastronomie, provocările creării unor rețete echilibrate și creative, dar și despre ingredientele surprinzătoare care dau un nou suflu preparatelor clasice. Descoperă cum pasiunea, sezonul și creativitatea se împletesc pentru a transforma deserturile într-o experiență culinară memorabilă.

 

citeşte mai mult
Obține o ofertă personalizată

Alătură-te comunității Dr. Oetker Professional!

Trimitem lunar rețete și inspirație pentru profesioniștii industriei HORECA.

Abonare la newsletter