Sfaturi pentru siguranţa alimentară
Sfaturi pentru siguranţa alimentară

Siguranța alimentară este poate cel mai important aspect de avut în vedere într-un restaurant. Fiind un subiect pe cât de esențial, pe atât de dificil de pus în practică într-o manieră susținută și eficientă, ne-am gândit să abordăm și noi această discuție într-un articol din seria #professionaltalks.

Astfel, venim în întâmpinarea nevoilor restaurantelor cu un ghid compus din cele mai importante sfaturi de urmat pentru ca siguranța alimentară să fie ușor de implementat:

 

1. Începe cu igiena personală

Este ușor de trecut cu vederea, însă de multe ori igiena personală este cauza unei toxiinfecții alimentare. Din acest motiv, pentru a preveni contaminarea alimentelor este bine să observi și să monitorizezi igiena personală a echipei.  

 

2. Creează și urmează o listă de curățenie

Există o serie de aspecte pe care trebuie să le verifici zilnic, săptămânal și lunar, atât în bucătărie, cât și în restaurant. O astfel de listă va ajuta întreaga echipă să fie eficientă și să nu scape din vedere lucrurile importante.

 

3. Alergii alimentare

În ultima vreme, au apărut din ce în ce mai multe alergii alimentare. Chiar și cele mai mici urme ale unor alimente pot provoca incidente fatale, motiv pentru care este important să ții pasul cu noutățile din acest domeniu și să fii sigur că fiecare detaliu este comunicat.

Sfaturi pentru siguranţa alimentară

4. Depozitarea alimentelor

Un alt aspect cu care trebuie să fii la curent sunt ultimele recomandări în privința depozitării alimentelor. Având un rol esențial în practicile de siguranță alimentară, depozitarea depinde de tipul de aliment, însă toate trebuie înmagazinate într-un mediu curat și sigur.

 

5. Evită contaminarea încrucișată

Contaminarea încrucișată se referă la transferul bacteriilor sau al altor microorganisme de la o substanță la alta și poate apărea în alergeni, substanțe chimice sau toxine.
Pentru a evita contaminarea încrucișată și toxiinfecțiile în rândul oaspeților trebuie:

- să verifici temperatura la livrare;

- să ții substanțele chimice toxice departe de alimente;

- să nu depozitezi alimente la nivelul podelei;

- să păstrezi spațiul de depozitare îngrijit și curat;

- să folosești sistemul FIFO (First-In First-Out);

- să etichetezi alimentele.

 

6. Implementează normele de siguranță HACCP

Odată cu elaborarea unui plan HACCP realizat special pentru locația restaurantului tău, este mai ușor să identifici și să monitorizezi pericolele transmise fizic, biologic sau chimic. Astfel, planul devine un instrument eficient de gestionare a riscurilor, având în primul rând un rol preventiv, dar și reactiv.

 

Toate detaliile sunt importante în asigurarea siguranței alimentare: de la produsele alese pentru procesul de curățare al bucătăriei, până la locurile care trebuie dezinfectate. Astfel, pentru a veni în ajutorul managerilor de restaurant, am compus o listă de sfaturi care va ajuta la alegerea produselor potrivite:

 

1. Alege produse de calitate

Este de preferat să investești în instrumente care vor ajuta personalul să-și facă treaba bine și eficient. Lavetele și prosoapele de înaltă calitate ajută foarte mult, prin simplul fapt că oferă un nivel mai înalt de încredere. Astfel, personalul va putea să lucreze cu încredere, precizie și rapiditate, fără a se îngrijora că un produs de ștergere se va destrăma în cadrul fluxurilor de lucru intense, tipice mediilor de servicii alimentare.

 

2. Alege produsele cele mai absorbante

O absorbție mai bună este echivalentă cu un timp mai scurt de ștergere, o uscare mai rapidă și un rezultat mai bun. În momentul în care rămâne umiditate în urma procesului de curățare, crește riscul de contaminare. În procesul de igienizare și dezinfectare a suprafețelor, este esențial să lăsați substanțele chimice să acționeze pentru timpul potrivit înainte de a șterge orice reziduu rămas.

 

3. Alege șervețele de unică folosință

Mai mult de o treime dintre factorii de decizie din domeniul alimentar spun că soluțiile de ștergere de unică folosință respectă mai bine regulile de sănătate și duc la o curățare mai rapidă. În plus, bacteriile se pot dezvolta cu ușurință în prosoape și lavete umede. Sondajele despre lavete folosite în mediile de vânzare cu amănuntul au descoperit că ele prezintă un nivel de contaminare ridicat cu diferite bacterii.

 

4. Stabilește protocoale de curățare ușor de urmat

Cel mai important aspect de avut în vedere este simplitatea pașilor care trebuie urmați în procedura de curățenie: simplu, clar și eficient. Instrucțiunile inteligibile și directe vor permite angajaților să lucreze cu viteză și acuratețe.

 

5. Asigură-te că soluțiile sunt localizate strategic

Accesibilitatea este esențială pentru viteză și eficiență. Ștergătoarele plasate la îndemână permit curățarea fără probleme a suprafețelor de lucru, a echipamentelor și a ustensilelor, reducând la minimum mișcările în exces, care „mănâncă” personalului timp prețios.

Sperăm că toate soluțiile de mai sus să te ajute să asiguri rapid și eficient siguranța alimentară în restaurantul din care faci parte, pentru a te putea concentra pe lucruri mai frumoase.

 

Surse: FSR Magazine

Professional Talks by Dr. Oetker, episodul 13: Daniel Ion

Professional Talks by Dr. Oetker, episodul 13: Daniel Ion – despre cum prietenul brutarului este recele, maiaua mereu vie, care crește în timp, odată cu spațiul în care invitatul nostru de astăzi activează, despre chimie și multe alte povești de viață din și despre brutării.  

Professional Talks by Dr. Oetker a ajuns deja la episodul 13, iar alături de gazda noastră de tradiție, Chef Cezar Munteanu îl avem, ca oaspete, pe Daniel Ion, artisan baker, efervescent vorbitor, pasionat, plin de entuziasm, ce ne poartă în culisele brutăriei și ale chimiei care „dospește” cele mai savuroase produse.

Daniel Ion ne poartă într-o poveste despre pâinea care trebuie să îți recâștige respectul, despre mâinile care fac pâinea, aparatură, climă, mediu, chimie și mult har.

Professional Talks by Dr. Oetker este podcast-ul care aduce expertiza profesioniștilor din Horeca în fața publicului larg și tratează teme importante pentru toți cei care activează în industria ospitalității. Prin aceste dialoguri, punctăm noutățile din domeniu și aducem pe ecrane viziuni care se pot transforma atât în inspirație, cât și în soluții concrete.  

Urmărește colecția de episoade aici.

citeşte mai mult
Professional Talks by Dr. Oetker, episodul 12: Constantin Ghimpu

Professional Talks by Dr. Oetker, episodul 12: Chef Constantin Ghimpu, povestea care începe cu un copil care a muncit mult, șansa de a lucra cu un chef francez și creșterea sănătoasă în HoReCa.

Professional Talks by Dr. Oetker a ajuns deja la episodul 12, iar alături de gazda noastră de tradiție, Chef Cezar Munteanu îl avem, ca oaspete, pe Chef Constantin Ghimpu, un foarte cald și direct vorbitor, ce ne poartă în culisele bucătăriilor, proiectelor și atmosferei din HoReCa românească și nu numai.

Chef Constantin Ghimpu ne poartă într-o poveste care a început, conform spuselor sale, de când era un copil ce muncea foarte mult și continuă cu șansa de a lucra cu un chef francez, care i-a adus influențe pozitive în carieră.

De părere că fiecare om dintr-o bucătărie este un caracter diferit și trebuie gestionat ca atare, dar și cu mentalitatea sănătoasă că dacă un loc crește, cresc și oamenii din echipă, Constantin Ghimpu ne face un curs rapid despre ce înseamnă realitatea, dar și cum arată creșterea sănătoasă în HoReCa.

Professional Talks by Dr. Oetker este podcast-ul care aduce expertiza profesioniștilor din Horeca în fața publicului larg și tratează teme importante pentru toți cei care activează în industria ospitalității. Prin aceste dialoguri, punctăm noutățile din domeniu și aducem pe ecrane viziuni care se pot transforma atât în inspirație, cât și în soluții concrete.  

Urmărește colecția de episoade aici.

citeşte mai mult
Professional Talks by Dr. Oetker, episodul 11: Michael Passarelli, despre startul în bucătărie cu un nume greu, pasiune, atenţie şi gusturi

Professional Talks by Dr. Oetker ajunge la episodul 11, iar alături de Chef Cezar Munteanu îl avem, ca oaspete, pe Michael Passarelli, om ce poartă un nume greu în industria ospitalității, care ne povestește cum a pornit, alături de tatăl său, de la spălatul vaselor, și a ajuns la proiecte ample și consultanță de valoare în HoReCa.

Michael și Cezar au un dialog deschis, fără perdea, despre carieră, greutăți, inspirație și multă disciplină - inclusiv a cifrelor.

Professional Talks by Dr. Oetker este podcast-ul care aduce expertiza profesioniștilor din Horeca în fața publicului larg și tratează teme importante pentru toți cei care activează în industria ospitalității. Prin aceste dialoguri, punctăm noutățile din domeniu și aducem pe ecrane viziuni care se pot transforma atât în inspirație, cât și în soluții concrete.  

Urmărește colecția de episoade aici.

citeşte mai mult
Obține o ofertă personalizată

Alătură-te comunității Dr. Oetker Professional!

Trimitem lunar rețete și inspirație pentru profesioniștii industriei HORECA.

Abonare la newsletter