Astfel, venim în întâmpinarea nevoilor restaurantelor cu un ghid compus din cele mai importante sfaturi de urmat pentru ca siguranța alimentară să fie ușor de implementat:
1. Începe cu igiena personală
Este ușor de trecut cu vederea, însă de multe ori igiena personală este cauza unei toxiinfecții alimentare. Din acest motiv, pentru a preveni contaminarea alimentelor este bine să observi și să monitorizezi igiena personală a echipei.
2. Creează și urmează o listă de curățenie
Există o serie de aspecte pe care trebuie să le verifici zilnic, săptămânal și lunar, atât în bucătărie, cât și în restaurant. O astfel de listă va ajuta întreaga echipă să fie eficientă și să nu scape din vedere lucrurile importante.
3. Alergii alimentare
În ultima vreme, au apărut din ce în ce mai multe alergii alimentare. Chiar și cele mai mici urme ale unor alimente pot provoca incidente fatale, motiv pentru care este important să ții pasul cu noutățile din acest domeniu și să fii sigur că fiecare detaliu este comunicat.
4. Depozitarea alimentelor
Un alt aspect cu care trebuie să fii la curent sunt ultimele recomandări în privința depozitării alimentelor. Având un rol esențial în practicile de siguranță alimentară, depozitarea depinde de tipul de aliment, însă toate trebuie înmagazinate într-un mediu curat și sigur.
5. Evită contaminarea încrucișată
Contaminarea încrucișată se referă la transferul bacteriilor sau al altor microorganisme de la o substanță la alta și poate apărea în alergeni, substanțe chimice sau toxine.
Pentru a evita contaminarea încrucișată și toxiinfecțiile în rândul oaspeților trebuie:
- să verifici temperatura la livrare;
- să ții substanțele chimice toxice departe de alimente;
- să nu depozitezi alimente la nivelul podelei;
- să păstrezi spațiul de depozitare îngrijit și curat;
- să folosești sistemul FIFO (First-In First-Out);
- să etichetezi alimentele.
6. Implementează normele de siguranță HACCP
Odată cu elaborarea unui plan HACCP realizat special pentru locația restaurantului tău, este mai ușor să identifici și să monitorizezi pericolele transmise fizic, biologic sau chimic. Astfel, planul devine un instrument eficient de gestionare a riscurilor, având în primul rând un rol preventiv, dar și reactiv.
Toate detaliile sunt importante în asigurarea siguranței alimentare: de la produsele alese pentru procesul de curățare al bucătăriei, până la locurile care trebuie dezinfectate. Astfel, pentru a veni în ajutorul managerilor de restaurant, am compus o listă de sfaturi care va ajuta la alegerea produselor potrivite:
1. Alege produse de calitate
Este de preferat să investești în instrumente care vor ajuta personalul să-și facă treaba bine și eficient. Lavetele și prosoapele de înaltă calitate ajută foarte mult, prin simplul fapt că oferă un nivel mai înalt de încredere. Astfel, personalul va putea să lucreze cu încredere, precizie și rapiditate, fără a se îngrijora că un produs de ștergere se va destrăma în cadrul fluxurilor de lucru intense, tipice mediilor de servicii alimentare.
2. Alege produsele cele mai absorbante
O absorbție mai bună este echivalentă cu un timp mai scurt de ștergere, o uscare mai rapidă și un rezultat mai bun. În momentul în care rămâne umiditate în urma procesului de curățare, crește riscul de contaminare. În procesul de igienizare și dezinfectare a suprafețelor, este esențial să lăsați substanțele chimice să acționeze pentru timpul potrivit înainte de a șterge orice reziduu rămas.
3. Alege șervețele de unică folosință
Mai mult de o treime dintre factorii de decizie din domeniul alimentar spun că soluțiile de ștergere de unică folosință respectă mai bine regulile de sănătate și duc la o curățare mai rapidă. În plus, bacteriile se pot dezvolta cu ușurință în prosoape și lavete umede. Sondajele despre lavete folosite în mediile de vânzare cu amănuntul au descoperit că ele prezintă un nivel de contaminare ridicat cu diferite bacterii.
4. Stabilește protocoale de curățare ușor de urmat
Cel mai important aspect de avut în vedere este simplitatea pașilor care trebuie urmați în procedura de curățenie: simplu, clar și eficient. Instrucțiunile inteligibile și directe vor permite angajaților să lucreze cu viteză și acuratețe.
5. Asigură-te că soluțiile sunt localizate strategic
Accesibilitatea este esențială pentru viteză și eficiență. Ștergătoarele plasate la îndemână permit curățarea fără probleme a suprafețelor de lucru, a echipamentelor și a ustensilelor, reducând la minimum mișcările în exces, care „mănâncă” personalului timp prețios.
Sperăm că toate soluțiile de mai sus să te ajute să asiguri rapid și eficient siguranța alimentară în restaurantul din care faci parte, pentru a te putea concentra pe lucruri mai frumoase.
Surse: FSR Magazine